Ансамбъл „Българе“ – спектакъл „Осмото чудо“

В „Осмото чудо“ на „Българе“ Бен Крос играе Джеймс Баучер

Национален фолклорен ансамбъл „Българе“ след месец представя премиерата на новия си музикално-танцов фолклорен спектакъл „Осмото чудо”, която ще се състои на 14 юни 2016 г.от 20.00 ч. в Зала 1 на НДК. Четвъртият авторски проект на емблематичния ансамбъл е мащабна продукция със специалното участие на холивудската звезда Бен Крос в ролята на кореспондента на в. „Таймс“ Джеймс Баучер. Негов партньор в повествованието е друг свързан с България чужденец – унгарският композитор Бела Барток. Ролята е поверена на успешния български актьор Атанас Сребрев, снимал се в близо 80 чуждестранни филмови продукции.

„Осмото чудо“ е спектакъл, посветен на неповторимите музикални размери в българския фолклор, които са наше национално богатство. Той е естествено продължение на най-популярния спектакъл на ансамбъла – „Това е България!“. Акцентът в новия мащабен проект в репертоара на „Българе“ е върху неравноделните размери в българския фолклор, тяхното многообразие и неподражаема ритмика. Сценарист, режисьор и хореограф на постановката е продуцентът на ансамбъла Христо Ив. Димитров.

Пътувайки с „Ориент експрес“, героите на Бен Крос и Атанас Сребрев по непринуден и атрактивен начин водят разказа в „Осмото чудо“ чрез филм на мултимедия в хода на спектакъла, композиран от 7 сценични картини. В продължение на два часа зрителите ще се потопят в магията на завладяващите ни народни танци и същевременно ще  преоткрият за себе си личността на големия приятел на България – кореспондента на в. „Таймс“ за Балканите Джеймс Баучер. Посветил близо 30 години от живота си на българската кауза, ирландският журналист е сред чужденците, избрали да останат в България завинаги.

„Сценарият ме грабна от първия прочит, Открих, че в отношението си към България с Джеймс Баучер много си приличаме и без колебание приех да изиграя тази роля. „Българе“ ме спечелиха за каузата си завинаги.“, сподели холивудската знаменитост наскоро като почетен гост на събрание на Сдружение „Пазители на българщината“, в което ансамбълът членува. Бен Крос се включи и в тържествения ритуал в Копривщица, с който войводите и четите от сдружението отбелязаха 140 години от Априлската епопея, и заедно с всички положи цветя пред Мавзолея костница на героите от въстанието. Именитият актьор, известен и с музикалните си дарби, подчерта още, че с участието си в мащабния музикално-танцов спектакъл усеща много по-близко българската фолклорна съкровищница.

Петима композитори са ангажирани с авторската музика за новия спектакъл: проф. Милчо Василев – настоящ ректор на АМТИИ-Пловдив,  сътворил голяма част от музиката на предишните три спектакъла на ансамбъла, също и авторитети в гилдията като Генчо Генчев, Данчо Радулов и Петьо Кръстев, а Иван Киришев обработва цялостната музика. За записите са привлечени най-известните ни фолклорни инструменталисти. Солисти са певците Албена Вескова, Любомир Петов, Николай Гурбанов, Добромир Йорданов и др., а на гайда се изявяват Веселин Кузмов и Росен Росенов. Участват и много гост изпълнители, някои от които бивши танцьори от ансамбъла. Близо 80 души излизат на сцената в четвъртия мащабен проект на „Българе“, подготвян повече от три години. За всяка една картина са изработени нови костюми и реквизит. Креативният Христо Димитров и този път не е пропуснал провокативни режисьорски изненади за зрителите. Освен това популярният хореограф лично участва и като танцьор в две от картините на предстоящия спектакъл.

„Осмото чудо“ е посветен на паметта на щедрия меценат и обичан приятел Ян Чарлз Андерсон, на чиято внушителна финансова подкрепа именитият ансамбъл дължи появата си на професионалната сцена.

Налични към момента места на цени от 40, 50, 80 и 100 лева.

 

За заявка на билети:

 

Цвети Шопова-артистичен директор на НФА”Българе”

и управител на Национална импресарска мрежа”Българе”

тел: 0888 565 900

Социална дейност