България и Швейцария подписват споразумение за Фонд за подготовка на проекти

Министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев и Беатрис Мазер Малор, посланик, ръководител на отдела за икономическо сътрудничество и развитие към Департамента на икономиката на Швейцария, подписаха договор за предоставяне на помощ за подготовка на проекти, обяви Правителствената информационна служба в съобщение до медиите във вторник. Това е първото двустранно споразумение прилагащо швейцарско-българската програма за сътрудничество, чрез която Швейцария предоставя на България безвъзмездна помощ от 76 млн. швейцарски франка или 105 848 240 лева за период от 10 години. Програмата ще финансира проекти в четири приоритетни области:

• „Сигурност, стабилност и подкрепа за реформите”

• „Околна среда и инфраструктура”

• „Насърчаване на частния сектор

• „Развитие на човешките ресурси и социалните дейности”

Дончев заяви, че България счита швейцарската финансова помощ за „добавена стойност” към Кохезионната политика на ЕС, както и за възможност да се инвестира в двустранните отношения – както икономически, така и отношения между публични институции и неправителствени организации.

„Помощта, която България получава от Швейцария, и нейните приоритетни области в голяма степен се припокриват с приоритетите на правителството, отбеляза Дончев.

Швейцарският посланик в София, г-жа Регина Ешер, заяви, че Програмата има за цел да стимулира социалното и икономическото развитие в България. „Ние искаме да видим реални резултати за българските граждани, така че те да усетят, че Програмата работи,” каза още Ешер. „В сравнение с фондовете от ЕС тази програма вероятно ще бъде малка, но искаме тя да е качествена и въздействието от нея да се разраства.” Програмата ще се изпълнява чрез проекти и Тематични фондове, като ще се управлява от Секретариата по икономическите въпроси и Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество.

По информация на БТА.

Социална дейност