След изборите в Швейцария за ново правителство жените в него преобладават

След изборите в Швейцария  за ново правителство жените в него преобладават

На 22 септември Симонета Сомаруга и Йохан Шнайдер-Аман са избрани в състава на правителството и с това за пръв път в съвременната история на Швейцария броят на жените-министри в правителството преобладава.

Правителството на Швейцария е кабинет със седем министри. Министър-председател няма. Постът на президент се поема всяка година на ротативен принцип от министрите в кабинета.

Кабинетът трябва да е отражение на политическата, културна и езикова пъстрота на страната. В продължение на 50 години постовете в кабинета се разпределяха по негласно споразумение между четирите основни партии – радикалната, христиандемократическата, социалдемократическата и швейцарската народна партия. Този метод, известен като магическата формула, от 2003 г.вече не се прилага.

Основният принцип, по който се съставя многопартийният кабинет, е необходимостта от постигане на съгласие и колективното взимане на решения.

От 3 ноември съставът на Федералния съвет ще е, както следва:

1) Министър на околната среда, транспорта и енергетиката: г-жа Дорис Лойтхард (понастоящем Президент на Конфедерация Швейцария)

2) Министър на външните работи: г-жа Мишлин Калми-Ре

3) Министър на вътрешните работи: г-н Дидие Буркхалтер

4) Министър на правосъдието: г-жа Симонета Сомаруга

5) Министър на отбраната: г-н Уели Маурер

6) Министър на финансите: г-жа Евелин Видмер-Шлумпф

7) Министър на икономиката: г-н Йохан Шнайдер-Аман

Социална дейност