Премиерът Бойко Борисов откри новоизградена инсталация за оползотворяване на отпадъци

”Радвам се, когато има такива заводи, защото това е икономиката и индустрията на България”. Това каза министър-председателят Бойко Борисов, който присъства на официалното откриване на новоизградена инсталация за оползотворяване на сортирани битови отпадъци в завода на Холсим (България) АД в с.Бели извор, Врачанска област.

„Това е един добър пример и за това, как общините могат да си сътрудничат и в следствие – да се получи енергия, която да намалява себестойността на производството”, каза още г-н Борисов. Премиерът поздрави ръководството на завода, местната власт и правителството за усилията, които са положили за реализацията на проекта и призова и други български кметове да мултиплицират този процес.

Общата инвестиция в новия проект възлиза на 6,5 милиона евро, като 1.7 млн.евро са получени по ОП „Развитие на конкурентноспособността на българската икономика”, Приоритетна ос: „Повишаване ефективността на предприятията и развитие на благоприятна бизнес среда”.

Новото съоръжение ще даде възможност за увеличаване обема на използваните горими отпадъци с над 35 000 т. годишно. Основният планиран източник на тези нови обеми ще бъде Столична община, както и съседните на завода общини.

Оползотворяването на отпадъци в качеството на енергиен ресурс е практика, водеща до намаляване емисиите от въглероден диоксид, който се отделя при тяхното изгаряне и намаляване обема на депонираните отпадъци.

На събитието присъстваха и министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Снимки:
Социална дейност