Мероприятие на БШТК със специалното участие на Министър Милена Стойчева

Министър Стойчева обсъди предимствата за инвестиране у нас и подкрепата за бизнеса с представители на Българошвейцарската търговска камара на 27 септември 2023г. в Гранд Хотел Милениум София. 

Събитието беше опкрито от г-н Бони Бонев – председател на Управителния съвет на Българошвейцарската търговска камара и Н.Пр. Раймунд Фурер – посланик на Швейцария в България.

Работим за това да ребрандираме България като дестинация за високотехнологични инвестиции, базирани на научно-развойната дейност. Основната ни цел е да развиваме силна предприемаческа екосистема и да повишим конкурентоспособността на страната ни. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на среща с членовете на Българо-швейцарската търговска камара. Министър Стойчева изтъкна, че е ключово да се насърчават компаниите да комерсиализират научните разработки в своите отрасли. На срещата бяха обсъдени и стъпки за засилване на търговските отношения между двете държави и насърчаване на иновациите у нас.

Стойчева заяви още, че България е на трето място в Югоизточна Европа по брой стартиращи фирми и на второ място като привлекателна дестинация за откриване на стартъп офиси. На трето място в света сме по IT специалисти на глава от населението. Министърът подчерта, че това показва добре развитата предприемаческа екосистема, както и потенциала на талантите.

Министърът на иновациите очерта предимствата на България като инвестиционна дестинация и като място, където се засилва връзката наука-бизнес. „Чрез Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT България вече има всички предпоставки за създаване на конкурентни компании на европейско и на световно ниво. INSAIT ръководи една от областите по ключова инициатива на ЕК за изкуствения интелект. Новият проект ще развива последните достижения в технологиите и България ще участва в него чрез Института”, добави тя.

Министърът акцентира и върху ролята на Ускорителя в областта на иновациите в отбраната в северния Атлантик (DIANA) за запазване на водещата позиция на Алианса в развитието на дълбоките технологии. Фондът на НАТО за иновации е с бюджет 1 млрд. евро за 15 години и се очаква той да започне инвестиции до края на годината. От финансиране ще могат да се възползват и български фирми, каза министърът на иновациите и растежа.

В събитието участваха още изпълнителният директор на Българската банка за развитие Илия Караниколов и експерти от  Главната дирекция „Европейски фондове на конкурентоспособност“ към МИР, които представиха възможностите за подкрепа на фирмите в България и предстоящите процедури по европрограмите за микро-, малките и средните предприятия.

Снимки:
Социална дейност