За първи път SwiSSSoirée в София

Традиции и съвременност се преплетоха в неповторима мозайка снощи на SwiSSSoirée, първо по рода си швейцарско събитие в София.

„Чрез оригинална музика и типични швейцарски ястия и вина в непринудена атмосфера искаме да покажем познатата и непознатата Швейцария“, казва Посланикът на Швейцария в България Денис Кнобел. „Надяваме се “Enjoy our SwiSSSoirée” да има още много издания и да се превърне в традиция“.  Вечерта на Швейцария бе организирана от Посолството на Конфедерация Швейцария в България и Българо-швейцарската търговска камара.

Акцент в програмата на SwiSSSoirée бяха изпълненията на швейцарското дуо Hang&Horn, в които четириметровият традиционен алпийски рог бе допълван от модерния ударен инструмент ханг, разработен преди десет години в Швейцария след дългогодишни проучвания. След концертите си на Мюзик Кампус Балчик  и в Габрово двамата музиканти Бруно Биери и Омри Хасон завладяха и софийската публика на Вечерта на Швейцария с оригиналността и виртуозността на изпълненията си.

Вечерта на Швейцария представи и типичните кулинарни специалитети на страната: рьощи, алпийски макарони, граубунденска ечемичена супа, тарт със грюер. Акцент безспорно бе сиренето раклет, запечено на едноименен уред, една от кулинарните гордости на алпийска Швейцария. Швейцарските специалитети бяха допълнени от българско сирене и кисело мляко, чисти фермерски продукти от Балкана, чието производство е подпомогнато по линия на  проекта „За Балкана и хората“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Българо-швейцарската програма за сътрудничество, която бе представена със специален щанд на Вечерта на Швейцария, подкрепя 63 проекти на обща стойност на 76 млн. швейцарски франка в различни сфери: опазването на природата, съдебната реформа, дуалното образование, гражданското общество, социалното включване.

Въпрос за дуалната система на образование – един от основните фактори за икономическия успех и конкурентост на Швейцария, бе акцентът на викторината SwissCross. Познанията за Швейцария на гостите на вечерта бяха провокирани още с въпроси за формата на националния флаг на страната, броя на депутатите в швейцарския парламент, езиците, които се говорят в страната и др.

България и Швейцария в цифри:

За периода 1996 – 2014 г. преките чуждестранни инвестиции от Швейцария са с общ обем 1.623 млрд. евро.

110 фирми от различни икономически сфери, организации и физически лица са членове на Българо-швейцарската търговска камара, чиято история датира от 1994 година.

През миналата година над 30 хиляди швейцарски туристи са посетили България, което е ръст с 41.2% в сравнение с 2013.

Снимки:
Социална дейност