Ден на Швейцария на Коледния пазар в София

На 6 декември 2013 г. или денят, в който „Самиклаус“ (Св. Никола) идва при децата в Швейцария, беше официално обявен за ден на Швейцария на тазгодишния Коледен пазар в градината пред бившия мавзолей.

Двете колибки вляво от сцената бяха посветени на това събитие. В едната Българо-швейцарската търговска камара (БШТК) от името на Посолството на Швейцария представи страната с брошури, снимки и швейцарска музика. Безплатните швейцарски шапки, шалове и други подаръци, както и шоколади, сладки, мандарини и ядки (обикновено раздавани от Св. Никола на децата на този ден) бяха посрещнати с огромен интерес и оценени от посетителите на пазара. Освен това 15 малки торбички с тези лакомства и дарове бяха продадени, а приходите от тях бяха използвани за благотворителност.

В другата колибка няколко швейцарки предлагаха раклет – типичен швейцарски специалитет със сирене. Друг забележителен момент от деня беше възможността децата да изпекат „Grittibaenze“ (хляб, приготвен от специално тесто, във формата на малки хора). И двете атракции станаха възможни с всеотдайната помощ на няколко швейцарци, живеещи в София, и с подкрепата на хотел „Хилтън“. Швейцарското посолство и Българо-швейцарската търговска камара благодарят официално на всички, които се подпомогнаха събитието.

Снимки:
Социална дейност