2020 Зимни Младежки Олипмпийски Игри в Лозана – Специално събитие в София пожелава успех на българските атлети

В Музея на физическата култура и спорта в сряда, 18 декември 2019 г., посланикът на Швейцария в България Мюриел Берсе Коен и президентът на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова бяха домакини на специално събитие, за да пожелаят на младите български спортисти успех в Третите зимни младежки олимпийски игри в Лозана, Швейцария, през януари 2020 г.

Сред гостите бяха заместник-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов, председателят на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов, членове на БОК, българските състезатели в младежката олимпиада в Лозана 2020, видни български спортисти, журналисти, дипломати, политици и бизнес представители.

Посланик Коен припомни здравите и дългогодишни българо-швейцарски отношения в спорта. През 1894 г. Луис Ейер, „швейцарецът с българско сърце“, и няколко швейцарски учители по гимнастика идват в България по покана на тогавашното министерство на образованието, за да поставят основите на съвременния спорт и физическото възпитание в новата независима страна.

„Този ​​нов проект на Международния олимпийски комитет – Олимпийски игри за младежи – се развива успешно през последните няколко години. Българският олимпийски комитет също е инвестирал много в това “, казва председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова. 18 млади българи – 4 повече, отколкото в Лилехамер преди четири години, ще участват в Игрите.

Швейцарският посланик предаде Йодли, талисманът на Лозана 2020, на г-жа Костадинова; Президентът на БОК й даде в замяна плюшения лъв, талисманът, който всеки български участник в Олимпийските игри получава с пожелания за успех.

Участник в събитието, за да пожелае успех на младите български спортисти, беше Велико Великов, Специален шампион по конна олимпиада по конен спорт на България.

Членът на Управителния съвет на БШТК Рето Зайлер (капитан на българския отбор по кърлинг) завърши официалната част на събитието с вдъхновяваща реч, с която пожела на българските спортисти да върнат в страната си „бронз, сребро, злато и малко от Швейцария в сърцата си „.

Третите зимни младежки олимпийски игри ще се проведат в Лозана, Швейцария от 9 до 22 януари 2020 г., 8 спорта, 16 дисциплини и 81 спортни събития. 1880 спортисти от цял ​​свят ще вземат участие в Игрите, включително 18 млади българи в 8 спорта.

Събитието беше отразено от национални и местни медии. Повече информация може да намерите тук.

Снимки:
Социална дейност