ЦЕРН представя МУЗИКАТА на ФИЗИКАТА

Екип учени от ЦЕРН работят съвместно с композитори и музиканти, за да превърнат реалните събития от експеримент с елементарни частици на Големия адронен колайдер (най-големият и мощен ускорител на частици в света) в музикални ноти. По своеобразен начин учените показват, че сътвореното от човека може да върви ръка за ръка с постиженията на високите технологии. Мелодии, създадени от това уникално съчетание между науката физика и музикалното изкуство, са изпълнявани на големи музикални сцени като джаз фестивала в Монтрьо (2013, 2014 и 2015 г.) и фестивала „WOMAD“ в Лондон (2016 г.). Насладете се на едно вълнуващо музикално звучене, за да усетите  как физиците в ЦЕРН изследват микросвета и Вселената.

Програма

Физиката на Големия адронен колайдер: В търсене композицията на нашата Вселена (Стивън Голдфарб) Музиката на Големия адронен колайдер: Физика и композиция (Роджър Зеър и Камерен ансамбъл Силуети)

Теремин: Физика и инструментална практика (Дорит Крайслер) Космично пиано: Музиката на Космоса (Гюиермо Техеда Мунос и Артуро Фернандес Телес, и  Каролина Койнова-пиано) Музикален експеримент (Всички)

ЦЕРН представя Музиката на физиката, София, 10-12.05.2018 в партньорство с Moog, OSOS, Софийски фестивал на науката, Британски съвет, Фондация Наука без граници, Посолство на САЩ в България, Национална музикална академия и Софийски музикални седмици.

Петък, 11 май

19:30-21:30

Съпътстващо събитие на Софийски музикални седмици Сити Марк Арт Център Музика и Космос

Събота, 12 май

11:00-13:00

Концертна зала на Национална музикална академия Музика и физика

Представянето е на английски с превод на български.

Билети за петък 11.05. на https://www.cmart.info/teatr и на касата на Сити Марк Арт Център, адрес:  бул. „Янко Сакъзов“ 30, 1504 София

Билети за събота 12.05. на входа на концертна зала на Национална музикална академия.

 

 

Снимки:
Социална дейност