Първи регионален уебинар „Въздействието на Covid-19 върху швейцарската икономика“ – 9.9.2020

На 9.9.2020 г. от 11:00 ч. българско време се проведе първият регионален уебинар на тема „Въздействието на Covid-19 върху швейцарската икономика“. Събитието се организира в сътрудничетсво на Българо-швейцарската, Швейцарско-румънската (ШРТК) и Швейцарско – сръбската (ШСТК) търговски камари и беше модерирано от г-жа Каталин Дрехер-Хажнал, Старши консултант за Централна Източна Европа към Switzerland Global Enterprise.

Приветствия в началото на събитието отправиха ръководители от трите двустранни камари – г-н Бони Бонев, Председател, Управителен съвет, БШТК,  г-н Даниел Хаури, Член на Управителния съвет, ШРТК и г-н Майо Мичович, Председател, ШСТК.

Гости говорители на уебинара бяха: Мишел Салви,  Научен сътрудник икономическа политика и образование, Economiesuisse; Дорис Антениен, Юридически съветник, Swissmem и Каталин Дрехер-Хажнал, Старши консултант за Централна Източна Европа, Switzerland Global Enterprise.

Господин Салви направи обзор на текущото състояние на швейцарската икономика, спрямо предходните години, като отрази общото влияние на пандемията върху бизнеса в Швейцария. Г-жа Антениен презентира данни, свързани с въздействието на Covid-19 върху швейцарските индустрии, свързани с машиностроене и електроттехника, както и тенденциите за развитие в близкото бъдеще. Г-жа Дрехер-Хажнал представи ситуацията с износа на швейцарски стоки и услуги, като съпостави данните за износа към България, Румъния и Сърбия за последните три години.

В края на презентациите, участниците имаха възможност да зададат своите въпроси към говорителите. В рамките на протеклата дискусия се обсъдиха въпроси, свързани с бъдещето на туризма; възможността или тенденциите за релокация на дейността на швейцарски фирми от далечни дестинации към Европа; дигитализацията и др.

Изключително положителна обратна връзка от участници от трите камари беше получена още по време на уебинара. Това мотивира и ангажира организаторите за още бъдещи съвместни инициативи на регионално ниво.

Снимки:
Социална дейност