Двустранни камари настояват за присъединяването на България и Румъния към Шенген

Осем двустранни камари в България обявиха своята открита позиция, с която призовават европейските институции да отворят вратите за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство на ЕС. Това стана по време на Европейски форум, организиран от Министерството на икономиката и промишлеността на България и Министерството на промишлеността и туризма на Румъния на 23 ноември 2023 г. в Русе.

Декларацията е инициирана и подкрепена от Американската търговска камара в България, Българо-румънската търговско-промишлена палата, Българо-швейцарската търговска камара, Конфиндустрия България, Френско-българската търговска камара, Германо-българската индустриална и търговска камара, Гръцко-българския бизнес съвет и Испанско-българската търговска камара.

В позицията се казва: „Съществуват много икономически и социални аргументи за този така необходим политически акт, които са били заявявани многократно в публичното пространство. Пълноправното членство на България в Шенген е изключително важно като политически акт на европейска солидарност и е стъпка към пълното интегриране на България и Румъния в ЕС. То е и дългоочакван катализатор за ускоряване на икономическия растеж на страните и на региона на Югоизточна Европа.“

Снимки:
Социална дейност